De Ploski Tolbatsjik op het Russische schiereiland Kamtsjatka spuwt iedere seconde een ontzagwekkende 1200 ton lava, zo hebben seismologen gezegd.

De 3085 meter hoge Ploski Tolbatsjik, die onderdeel vormt van een complexe vulkaan, kwam op 27 november jongstleden voor het eerst in 36 jaar weer tot uitbarsting.

“De uitbarsting van dit jaar is zeer krachtig. Tijdens de eruptie in 1975 kwam er per seconde gemiddeld 40 kubieke meter magma naar boven, terwijl de ‘productiviteit’ op dit moment 400 kubieke meter of 1200 ton per seconde bedraagt,” zei adjunct-directeur van het Instituut voor Vulkanologie en Seismologie van de Russische Academie van Wetenschappen Gennady Karpov.

Code rood

Langs de zuidelijke helling zijn twee grote scheuren ontstaan waar lava uit stroomt. Er stroomt bijna geen lava meer uit de bovenste scheur, maar de stroom kan ieder moment weer op gang komen omdat de vulkaan nog steeds magma blijft voortbrengen, aldus Karpov tijdens een bijeenkomst met lokale functionarissen.

De autoriteiten hebben een code rood afgekondigd, de hoogste alarmfase bij vulkanische activiteit. Eerdere lavastromen hebben inmiddels gebouwen van twee onderzoekstations op 10 kilometer van de berg verwoest. Als gevolg van vulkanisch as moesten inwoners van nabijgelegen dorpen noodgedwongen binnenblijven.

Voorspellen

De Ploski Tolbatsjik is sinds 1740 in totaal 10 keer uitgebarsten. De meest opzienbarende uitbarsting vond plaats in 1975, de Grote fissuuruitbarsting van de Tolbatsjik, die werd voorafgegaan door een aardbevingenzwerm, waarmee Russische wetenschappers van het instituut succesvol konden voorspellen dat er een uitbarsting zou plaatsvinden.

Op het schiereiland Kamtsjatka in het Russische Verre Oosten bevinden zich meer dan 150 vulkanen, waarvan 30 actief zijn.

Beeldmateriaal en bron volgt meteen…